Легендарний мексиканець Хуан Мануель Маркез (Juan Manuel Márquez) (55-6-1,40 КО)

Я вирішив присвятити легендарним боксерам короткі статті в своєму блозі, не всім, просто кращим, і тим хто зараз на піку слави!
Перша стаття про легендарного мексиканця на імя Хуан Мануель Маркез.
Народився Хуан Мануель «Дінаміта» Маркез (ХММ) 23 серпня 1973 в Мехіко Сіті Мексика. 
Хуан Мануель Маркез і його дружина Еріка, мають два сина, у одну дочку. На аматорському ринзі у ХММ ставав переможцем турніру Golden Gloves це дуже високо цінується в аматорському боксі.
Маркез дебютував на профі ринзі у віці 19 років 29 травня 1993 року.
8 травня 2004 року на MGM GRAND Лас Вегас Невада, Маркез в перше зустрівся з Манні Пакьяо (featherweight 57кг). Бій був дуже видовищний, на мою думку це був кращий бій 2004 року. ХММ в першому раунді був ТРИЧІ в нокдауні, все почалося з лівого прямого Пакмена. Маркез поєдинок вирівняв, на мою думку він виграв майже всі раунди крім першого. Це був крававий бій, який закінчився нічиєю. Там ще був невеличкий скандал з одим із суддів. Один суддя Барт Клементс порахував нічию 113-113, пізніше він зізнався що помилився коли дав 10-7 для Манні, а повинен був дати 10-6 (тому що було 3 нокдауни). Якщо б він порахував правильно то переможцем був би Манні Пакьяо. В наступних боях такого екшену не було(крім 4-го), там вони вже знали чого можна очікувати одне від одного. Я детельніше звернувся до першого поєдинку Маркез-Пакьяо тому, що з того бою Хуан Мануель Маркез здобув світову популярність. Його і раніше знали вузький круг експертів, але жодного талановитого боксера не запишуть у супер зірки до того поки він не покаже що може змагатися з най кращими на рівні. А в тому поєдинку Маркез показав на що здатен, декілька разів серйозно пошатнув Манні Пакьяо. 
Маркез панчер, ортодокс(правша), його манера боксування полягає в тому щоб підійти до суперника на середню/ближню дистанцію і нанести серію потужних ударів під різними кутами. Маркез ставить передню(ліву) ногу так що вона стоїть боком, майже пенпердикулярно до тіла. При атаці він відштовхується з правої в напів прижку переностить вагу тіла на ліву. Це положеня він використовує для совїх контр атак під різними кутами, особливо лівий аперкот, но ця стійка виключає можливість швидко переміщатися(виконувати рух уперед/рухатись) це було видно в боях з Манні. Як тільки суперник обороняючись робить крок назад, він у безпеці, удари Маркеза будуть на відстані кількох сантиметрів. Тому що Маркез на своїй передній(лівій) нозі як на повідку, дальше нікуди. Коли Манні був на дальній дистанції(переводив подих) тоді ХММ тягнувся з ударом(такий удар даже якщо влучає, то не наносить такої шкоди як при чистому попадані). Тут Маркезу дико повезло, можливо його б і ніхто не знав би як би не Манні Пакьяо. Поясню, Манні завжди працює першим номером, взривні атаки з якими він прилітає до суперника (це його візитна картка), і тут, в цьому місці, його ловить Маркез. З Манні йому не треба було переживати про те як зблизитися, тому що Манні це робив сам. А Маркез зустрічав. За рахунок цієї стійки удари виходять під різними кутами(зрозуміло що техніка була на висоті). Та щей вся краса в тому, що після завершення атаки він опиняється в право від суперника, що у випадку з Пакьяо дуже йому помагало. Як би Манні змінив своїй манері, і працював за джебом завжди(як цього хотів Роуч), а не епізодично, і не затримувався на довго(хоча лише Маркез примудрявся змагатися з Паком в ближній дистанції, в розміні ударів) тоді йому було б набагато легше. Хуан Мануель Маркез був дуже незручним  суперником для Манні Пакьяо, таймінг ХММ був на найвищому рівні, плюс незручний стиль Маркеза це те що протистояло блискавичній швидкості рук і ніг Манні.
Поєдинок Дінаміта і Флойда, підтверджує мої слова на 1000% Флойд в одному поєдинку показав всі недоліки Маркеза, і не дозволив для мексиканця зробити хоч щось. Флойд даже у ближній дистанції(де Маркез як риба у воді) не давав для ХММ шансів, за рахунок роботи корпусом і роботою ніг(Манні корпус використовує також але лише у атаці). Були моменти дуже принизливі. Ближній бій – це відстань з якої можна влучити ударом зігнутим у лікті. Маркез вирішив піти у атаку, і робить швидкий крок до Флойда в притул. Флойд показує своїм тілом що буде відскакувати, а сам переносить вагу тіла на задню ногу і відхиляється назад, в  бік в право, в ліво, вниз, залежно від того куди летять удари. І Маркез не може попасти в серії з 5-6 ударів. Вся мораль в тому що Флойд мл. спеціально після кількох ударів залишається на лінії вогню, а інші суперники тікають як най дальше від Хуана М. Маркеза. 
На протязі кар'єри Хуан Мануель зустрічався з багатьма хорошими боксерами: Баррера, Касамайор, Катсідіс, Діаз(1-2), а в квітні 2012р. ХММ переміг за очками українця Сергія Федченка. А його ЧОТИРИ поєдинки з Манні Пакьяо творили історію світового боксу, не раз ставали поєдинками року. Останні їхній бій відбувся 8 грудня 2012 року в тому ж MGM GRAND Лас Вегас Невада і став прикрасою року. 
В четвертому поєдинку(welterweight 66,6кг) події розвивалися дуже швидко. За 1:19 до кінця третього раунда, після джебу Хуан Мануель Маркез проводить правий боковий(з замахом) і збиває Манні в тяжкий нокдаун. На рахунок "8" Пакьяо піднімається. Ще декілька атак від Маркеза і раунд закінчився. А вже в пятому раунді за 1:52 до кінця Пакьяо послав Маркеза у нокдаун. Це не був "справжній" нокдаун, на настилі Маркез не лежав, він просто після прямого лівого удару доторкнувся рукою настилу рингу, що фактично по правилам вважається нокдауном. Но справжня драма наступила на ОСТАННІЙ секунді шостого раунду. Манні пресингуючи проводить декілька обманних рухів, і вже збирався провести джеб, як в нього врізався правий боковий від Маркеза. Манні як скошений впав лицем донизу і пролежав декілька хвилин. На дружину Манні, Джинкі Пакьяо було боляче дивитися.  Ця перемога стала самою знаковою за всю кар'єру Хуана Мануелья Маркеза, вона стала 55-тою, і 40-вим нокаутом.
P.S: Взагалі то перша стаття(розповідь про боксера) повинна була б бути про когось з братів Кличко, але це окрема тема, і до неї я надіюсь ще вернусь.
Фото взято з  Вікіпедії http://en.wikipedia.org/wiki/Juan_Manuel_M%C3%A1rquez

Коментарі